Една от по-често използваните тропи, когато филм или телевизионно предаване

...
 Една от по-често използваните тропи, когато филм или телевизионно предаване
Коментари Харесай

Защо ядем зърнените закуски с прясно мляко

 Една от по-често употребяваните тропи, когато филм или телевизионно предаване желае да опише какъв брой необикновен е даден воин, е да се изясни, че той яде зърнената си закуска с някаква нехарактерна течност – портокалов сок, вода, кафе, може би и алкохол. И това елементарно илюстрира изключителна екстравагантност, тъй като всеки знае, че в този тип утринно ястие се сипва единствено и само мляко. Без никакви изключения. Млякото може да е най-вече топло и това е!

Но дали в действителност то е всеприетият избор за зърнените закуски, тъй като е най-хубавият, или заради някаква друга причина? Какво й е на водата, да вземем за пример?

 James Caleb Jackson1

Джеймс Калеб Джаксън

В средата на 19 век американците закусват щедро с бекон, яйца, месо и други сходни детайли, взети от класическата британска закуска. Мнозина обаче се оплакват от стомашно-чревни разстройства – положение, което здравните специалисти (много от тях самопровъзгласени) стартират да назовават диспепсия. Смята се, че това неразбираемо дефинирано заболяване идва в следствие от консумирането точно на значителни ястия заран и по този начин се появява концепцията, че закуската би трябвало да бъде по-лека и по-здравословна, формирана от елементарни и елементарно смилаеми храни.

Един от покровителите на тази концепция е Джеймс Калеб Джаксън, вегетарианец, който управлява санаториум в Дансвил, Ню Йорк, наименуван Дом на ската на хълма. По това време санаториумите за здраве се считат за място за отмора и метод за разбиране на по-здравословни привички за хранене и извършения. Джаксън е почитател на преподобния Силвестър Греъм, откривател на известна марка крекери и човек, който има вяра, че те могат да оказват помощ за ограничение на половия вкус, който, видите ли, бушува измежду месоядното население. През 1870 година Джаксън пуска на пазара артикул, който назовава гранула (granula) – изпечено брашно, което се натрошава и се пече повторно. Тези дребните камъчета брашно са засищащи – и съставляват първата зърнена закуска на пазара.

Има прочут спор дали Джаксън или майка му, Лукреция, в действителност е измислил гранулата – в бюлетините на сина си от 1867 година Лукреция разгласява предписания за същото нещо. Но който и от фамилията да го е измислил, няма значение; това, което има, е проблем: при ястие сухата гранулата се усеща като шкурка в гърлото. Има разкази, съгласно които потребителите я накисват в мляко за цяла нощ, с цел да я създадат приятна за приемане. Някой хора я назовават „ пшенични камъни “.

Гранулата има почитатели още първоначално, само че едвам когато един различен притежател на санаториум на име Джон Харви Келог имитира рецептата, тя в действителност става известна. Келог, който притежаваше санаториума Батъл Крийк в (представете си) град Батъл Крийк, Мичиган, предлага гранула поради хипотетичните й изгоди за здравето, само че я назовава гранола, с цел да избегне правни пререкания с Джаксън. До 1889 година Келог към този момент продава два тона гранола на седмица. До 1903 година повече от 100 зърнени компании работят от Батъл Крийк. Келог, несъмнено, става прочут със своите доста по-привлекателни корн флейкс (които изобретява, тъй като счита, че ще спрат желанието на хората да мастурбират...).

Дори когато зърнените закуски стават по-смилаеми и по-меки, традицията да се ядат с мляко в никакъв случай не напуща публичното схващане. То е идеалният метод да се добави влага към сухата храна, без да се трансформира в чорба или мокра каша. Освен това, млякото също е синоним на здраве и е цялостно с витамини и калций. Във вестникарска реклама от 1922 година написа, че: „ Със студено мляко и вкусни пресни плодове Kellogg’s са извънредно възхитителни, хрупкави и апетитни. “

Едно научно проучване, оповестено в Journal of Food Science през 2011 година, даже открива, че мазнината в млякото се прикрепя към повърхността на зърнената закуска, като по този начин не разрешава влагата да проникне и хрупкавостта й се резервира за по-дълго време, в сравнение с в случай че са яде с вода.

Разбира се, млякото към този момент не е належащо за омекотяване на бучките, които Лукреция и Джон Джаксън продават. Но от културна позиция към момента сме предразположени да употребяваме млякото. Ако Лукреция се беше застъпила за кафе, портокалов сок или нещо друго, нещата можеше да се развият по различен метод.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР